ESCOLLIR UN BON PRODUCTE

CÒM VALORAR L'ESTAT DE FRESCOR DELS PRODUCTES DEL MAR

PEIX I MARISC FRESCOS ?

El peix és un dels aliments que perd més ràpidament les seves propietats. Les alteracions del peix són un conjunt de canvis produïts pels seus mateixos enzims, per l'acció dels bacteris i per diverses reaccions químiques. Tots aquests canvis són retardats per l'acció del fred.

En el moment de comprar és important valorar quin és el grau de frescor, i per tant, quina és la qualitat en que es troben el peix i el marisc.

 

CANVIS SENSORIALS
DURANT EL DETERIORAMENT DEL PEIX

Com distingir-ne un de fresc d’un d'alterat.

EN GENERAL Net, lluent, tacte suau. Apagat, sec o aspre al tacte.
OLOR Fresc a mar. Mai desagradable. Mal olor accentuat. Pudent.
PELL Color brillant. Mucus transparent. Sense lluentor. Decolorada. Mucus opac.
ULLS Convexes transparents i brillants. Enfonsats, còncaus, amb mucositat i opacs.
GANYES Vermelles i brillants. Vermell fosc, sense lluentor.
CARN Ferma i elàstica de color uniforme. Fortament adherida a les espines. En pressionar-la no es marquen els dits. Tova i tacada. Es desprèn de les espines amb facilitat. S'hi marquen els dits quan es pressiona.
PARET DEL VENTRE Íntegra i ferma. Color blanc interior Lesionada. Tova i color marró fosc.
VÍSCERES Fermes, separades, brillants, humides. Sense olor. Desfilades i enganxades. Color apagat. Mucositat blanca i groguenca i olor repugnant.
     
CRUSTACIS Closca brillant. Resistència entre el cap i l'abdomen. Carn elàstica i ferma. Olor a mar. Closca i unió entre el cap i l'abdomen, enfosquida. Poca resistència en separar-los. Olor penetrant. Carn tova, amb tonalitats de verds i grocs. .
MOL·LUSCS
CLOSCA BIBALVE
(tellerina)
Agradable olor a mar. Forta resistència de la closca a obrir-se. Líquid interior transparent. Carn consistent. Olor desagradable. No reaccionen en tocar-los. Poca resistència a l'obertura. Hi ha poc líquid interior i està tèrbol. Estan tous i encongits dins la closca.
MOL·LUSCS
CEFALÓPODES
(sípia)
Pell brillant. Color intens. Carn densa. No s'hi marquen els dits. Unió ferma entre tentacles i cap. Olor agradable. Pell arrugada i no brilla. Color apagat. Carn tova i s'hi marquen els dits. Unió dèbil entre tentacles i cap. Olors estranyes i pudents.